Dostępne opakowania:
60 tabletek

Wapń Morski

BEZ
GLUTENU

BEZ
LAKTOZY

Dlaczego Wapń Morski Principium?

Wapń Morski Principium to suplement diety zawierający węglan wapnia i MenaQ-7® oraz witaminę K2 uzyskiwaną z fermentacji, która przyczynia się do utrzymania zdrowych kości. Koral w wapniu zawiera wiele pierwiastków obecnych w wodzie morskiej. Ponadto Wapń Morski Principium zawiera witaminę D3, która wspomaga wchłanianie wapnia.

MenaQ-7® jest zastrzeżonym znakiem towarowym NattoPharma, Norwegia

Kiedy Stosować

Zaleca się stosowanie przy dietach bez nabiału, a także w celu utrzymania zdrowych kości i zębów. Przydatny także w okresie menopauzy.

Jak Stosować

2-4 tabletki dziennie podczas posiłków

Co Zawiera

Wapń, Witaminę D3, Witaminę K

Dodatkowe informacje

bez glutenu, bez laktozy

Opakowanie

60 tabletek

SKŁADNIKI

Średnia zawartość
4 tabletki
Wapń
1200,0 mg (150 %VNR)
Witamina D3
9,0 mcg (180 %VNR)
Witamina K2 (MenaQ-7®)
35,0 mcg (60 %VNR)

Wapń – Nie tylko dla zdrowych kości

Wapń jest najbardziej powszechnym pierwiastkiem w organizmie człowieka.

Wraz z fosforem, odgrywa niezwykle ważna rolę w budowie kości.

Brak wapnia może powodować poważne konsekwencje dla ich trofizmu. Ponieważ kości tworzą szeroką strukturę w naszym ciele, brak wapnia może być zauważony po długim czasie. Wtedy szkody i ubytki w kościach mogą być bardzo poważne.

Ponadto wapń bierze udział w wielu procesach fizjologicznych np: transmisja impulsów nerwowych, skurcze mięśni. Dlatego brak wapnia może wpływać na całościowe działanie organizmu. 

Z wiekiem zawartość Wapnia w organizmie maleje, sięgnij po suplement z wysoką biodostępnością.

Najlepszym źródłem wapnia w diecie jest mleko i wszelkie produkty na bazie mleka, dodatkowo wapń znajdziemy w niektórych rybach jak łosoś i sardynki, ale tylko niewielka ilość – ok. 30% –  jest rzeczywiście wchłaniana. Biodostępność  wapnia zależy od wielu czynników m.in. od  wieku (dzieci przyswajają do 60%, podczas gdy u osób starszych procent spada do 20%),  obecności witamin w jelitach

zwłaszcza D i spożywania niektórych pokarmów, w szczególności laktozy. Nadmiar soli i kawy zmniejsza przyswajalność wapnia. Dlatego Wapń jest szczególnie polecany osobom, które mają nietolerancje na produkty mleczne, laktozę lub są na diecie wegańskiej. Spożywanie alkoholu, ciąża, karmienie piersią oraz menopauza także wpływają niekorzystnie na przyswajalność wapnia.

We wszystkich tych przypadkach przydatna może być suplementacja Wapnia, szczególnie połączonego z witaminą D, która sprzyja biodostępności.

Maksymalna zawartość wapnia w kościach występuje około trzydziestu lat, następnie z roku na roku ten poziom spada. Warto utrzymywać zbilansowaną dietę, a także zachowywać aktywność fizyczną, zwłaszcza w okresie letnim na świeżym powietrzu ponieważ promienie słoneczne sprzyjają produkcji witaminy D, która poprawia wchłanianie wapnia.